Servei tècnic de la teva llar 24 hores els 365 dies de l'any

Consells per a un millor estalvi energètic a casa

23/12/2022 14:29:11

Un estalvi energètic significatiu es pot aconseguir ajustant hàbits de consum i els sistemes de climatització de casa. Descobreix aquí on es produeixen les despeses més habituals i com minimitzar-les.

La despesa mitjana d'energia d’una llar al nostre país és de 1.000 euros anuals, segons diversos estudis de l'IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía). Però sabies que potenciar el teu estalvi energètic pot ser tan senzill com fer un ús responsable dels sistemes de climatització, modificar alguns hàbits diaris i prioritzar els electrodomèstics eficients?

A continuació et deixem una sèrie de consells molt fàcils d’aplicar per regular el teu consum diari d’energia. Posa’ls en pràctica i et garantim que ho notaran tant la teva butxaca com el planeta.

Tenir cura dels sistemes de climatització: la clau de l’estalvi energètic

La climatització, que engloba tant la calefacció com l’aire condicionat, és la principal despesa energètica d’una casa, arribant a representar-ne el 50%. Un ús responsable d’aquests sistemes en les èpoques de més consum pot marcar la diferència a la factura de la llum i del gas:

  • Escalfa o refrigera només les zones de la llar que facis servir i quan ho necessitis. No cal tenir l’estufa o l’aire condicionat funcionant a ple rendiment a totes les habitacions, com la cuina, el lavabo o el passadís. Una bona pràctica per estalviar és plantejar-nos a quines cambres passarem més temps i regular la temperatura de la resta. Dues maneres eficients de fer-ho són: tancar la vàlvula dels radiadors de les habitacions que no es fan servir; i instal·lar un termòstat intel·ligent per programar l’encesa dels equips només on i quan faci falta.
  • Revisa els sistemes de climatització regularment: comprova la pressió, neteja els filtres, purga els radiadors, comprova que no hi ha mobles que els tapin… Tot ajudarà a fer que els equips funcionin millor sense necessitat de gastar més potència.
  • Instal·la els aparells de refrigeració a llocs amb bona circulació d’aire i sense sol directe.
  • Identifica possibles fuites d'aire en portes, finestres, conductes de ventilació o al voltant dels extractors. Un bon aïllament sempre facilitarà mantenir la temperatura.

 

Més amb menys: hàbits per estalviar

Moltes vegades, quan som a casa, duem a terme activitats diàries de forma automàtica, sense pensar en la manera més eficient de fer-les perquè ja les tenim integrades. Analitzar aquests petits hàbits i ajustar-los pot suposar un gran impacte en el nostre estalvi energètic. Pot ser que alguns d’aquests mètodes et sonin ja d’haver-los vist a casa dels avis:

  • Tanca les portes: només escalfant o refredant l'habitació on siguis i aïllant-la pots reduir a la meitat el preu de la factura. Un truc que et recomanem és simular una cambra d'aire intermèdia tancant les portes d’entrada i sortida del passadís (un sistema semblant al de les finestres de qualitat), molt útil per a habitatges grans.
  • A l’estiu, abaixa les persianes durant les hores més caloroses: si bloqueges l’entrada dels rajos mentre siguis fora de casa, quan tornis la trobaràs molt més fresca i el teu equip requerirà molta menys energia per a refredar-la.
  • A l’hivern, amb ventilar 10 minuts n’hi ha prou.
  • Ajusta les temperatures màximes i mínimes: 19-21 °C a l’hivern i 26-27 °C a l’estiu per estalviar sense renunciar al confort.

 

Eficiència és sinònim de sostenibilitat, també amb els electrodomèstics

Si has de comprar nous electrodomèstics, et recomanem que tinguis en compte el seu consum. I és que els d’última generació posen especial atenció a l’eficiència, el que es veu reflectit en el seu etiquetatge. Malgrat tenir un preu més elevat, aquells de categoria A++ o A+++ comporten un estalvi energètic de més de 50 kWh a l'any. Això vol dir que s’amortitzen molt abans que un model vell gràcies a la reducció en l’import de la factura. Una altra manera d’apostar per l’eficiència amb els aparells de casa és conèixer exactament la potència que tens contractada i quanta en consumeixes a la vegada. Sabies que per a una llar mitjana, abaixar un decimal de potència pot significar un estalvi de 40 euros anuals?

I per últim, aconsellem disminuir la temperatura de l'escalfador d’aigua. Moltes vegades els fabricants predeterminen la temperatura a 60 °C, el que pot ser excessiu i perjudicial per a les canonades. En canvi, si la limitem 40 °C, la diferència no és perceptible a la dutxa, però sí que ho és molt a la butxaca.

 

Hi ha algun d’aquests consells que ja aplicaves a la teva llar? N’hi ha cap que no coneguessis? Explica’ns-ho!

 
 

Sol·licitar assistència tècnica

Al teu servei les 24 hores els 365 dies de l'any

600 40 68 04

Horari d'atenció laborables de 9 a 19h

Descarrega't l'App de Casa Jové

© 2024 Casa JOVÉ - Tots els drets reservats
iPortal8 Eva Kdweb